Servis / prodaja: Ratarska 9 i I.B.Mažuranića 60

HAFERlog

Informacije i savjeti o biciklima, skijanju isl

Sigurnosna provjera prije vožnje

Prije kretanja na vožnju biciklom, svaki vozač bi trebao napraviti nekoliko stvari kako bi bio provjerio da je bicikl siguran i spreman za vožnju.

Radnje napomenute od koraka 1 do 3 bi trebalo obaviti prije svake vožnje. Dok korake od 4 do 7 je isto preporučeno ako imate vremena iako se njih može obavljati periodično u smislu održavanja bicikla.

1. Provjeri tlak u gumama

Prvo, pritisnite kotač s gornje strane i pratite kako guma izgleda na podlozi. To vam sigurno neće dati točnu mjeru pritiska u gumama, ali će vam pomoći dobiti generalnu ideju kako bi guma trebala izgledati i kako bi znali pogoditi u hitnim slučajevima ima li guma dovoljan pritisak ili ne.

Preporučen pritisak je otisnut sa bočne strane gume i izražen je u barima, a raspon ovisi o vrsti gume. U većini slučajeva kad vozite po ulicama i asfaltiranim cestama, onda vam je najbolje napumpati na maksimum naveden na gumi. Ali ako vozite po off-road stazama (brdski biciklizam), onda želite imati gume napumpane blizu minimalnog raspona.

Ukoliko je pritisak gume premali od željenog napumpajte ga pumpom za bicikle ili se odvezite do prve benzinske pumpe ako vam to gume dozvoljavaju (nisu skroz ispuhane).

Kada ste napumpali gumu na željeni pritisak, ponovno ju pritisnite na podlogu kako bi dobili osjećaj izgleda gume kad je dobro napumpana.

Zatim ponovite cijeli postupak i za drugi kotač.

Provjerite vanjsku površinu gume da li se negdje vidi prekomjerena potrošenost, pukotine, žice, ispupčenja isl. Ako uočite nešto od toga bilo bi poželjno zamijeniti gumu.

2. Provjerite ručice za brzo otpuštanje kotača

Ukoliko je vaš bicikl opremljen sa ručicama za brzo otpuštanje kotača, provjerite da li su ručice zatvorene i u odgovarajućem položaju. Ako niste 100% sigurni kako bi trebao izgledati njihov optimalan položaj i zategnutost, preporučamo da zamolite za to kvalificiranog servisera za bicikle.

3. Provjerite kočnice

Pritisnite čvrsto sa lijevom rukom ručicu kočnice (prednje) i pokušajte gurati bicikl naprijed nazad. Kočnice bi trebale čvrsto držati bez cviljenja i proklizavanja.

Ponovite isti postupak sa desnom ručkom (stražnje kočnice). Ako bilo koja od kočnica ne drži kako treba, obavezno ih popravite ili ako niste doma u tome, preporučamo posjet kvalificiranom servisu.

Mi vam to popravimo u taj čas uz minimalan trošak.

4. Provjerite kotače

Kad je bicikl u uspravnom položaju, uhvatite jednog rukom upravljač, a drugom prednji kotač i pokušajte ga pomicati sa jedne na drugu bočnu stranu. Kotač ne bi smio "plesati" ili se čudno pomicati.

Zatim podignite prednji kotač i zavrtite ga. Kad se kotač vrti to mora biti fino i glatko bez nekih čudnih zvukova. Ukoliko kotač proizvodi čudne zvukove poput hrskanja ili mljevenja ili "pleše" u stranu (ide u osmicu), vrijeme je za posjet servisu.

Ponovite isti postupak i za zadnji kotač.

5. Provjerite poluge pedala i pedale

Uspravite bicikl i stanite se s njegove desne strane. Poluga pedale je ruka spojena s jedne strane na pogon bicikla, a s druge strane na pedalu. Zavrtite polugu jednom rukom dok ne dođe u položaj usmjeren prema gore. Uhvatite pedalu jednom rukom i čvrsto ju pokušajte povući prema sebi, a zatim prema biciklu. Ne bi smijeli osjetiti nikakvo plesanje ili pomake.

Ponovite isto i sa druge strane bicikla.

Ako osjetite plesanje ili pomake na obje strane, vrlo je vjerojatno da treba popraviti ili zamijeniti osovinu srednjeg pogona (set ležaja koji omogućuju polugama pedala da se okreću). Ako osjetite pomake samo s jedne strane, vjerojatno se poluga olabavila. Pokušajte dotegnuti vijak u sredini. Ako je i dalje labava, onda se treba zamijeniti.

6. Provjerite lulu kormila i ležaj vilice

Lula kormila je komponenta bicikla koja drži upravljač, kormilo, volan, guvernal isl. Stanite ispred bicikla s prednjim kotačem između vaših nogu. Uhvatite čvrsto upravljač i pokušajte ga zakrenuti držeći čvrsto nogama prednji kotač da se ne pomiče.

Ukoliko se upravljač pomakne, nije pametno da vozite bicikl već se obratite svom omiljenom serviseru bicikala.

Ležaj vilice je grupa kugličnih ležajeva u prednjem dijelu bicikla koji omogućava upravljanje upravljačem. Kako bi ih provjerili, pritisnite lijevu ručku kočnice dok drugom rukom uhvatite vilični ležaj i zatim prodrmajte bicikl naprijed nazad. Ne smije se pod rukom osjetiti nikakvi pomaci kod ležajeva. Ukoliko osjetite, pravac servis.

7. Provjerite lanac

Pažljivo provjerite lanac. Ako na njemu primjetite malo površinske hrđe, vjerojatno ćete to moći riješiti čišćenjem i podmazivanjem. Ako je pak lanac kompletno prekriven hrđom, onda se mora zamijeniti.

Okrećite pedalu unatrag i pratite da li se lanac slobodno kreće preko zupčanika bez preskakivanja isl. Također se mora kretati tiho bez cviljenja i drobljenja. Ako čujete takve zvukove bilo bi poželjno zamijeniti lanac.

Ako je lanac djelomično ili potpuno prekriven masnoćama ili prljavštinom, očistite ga i podmažite-

Provjerite alatom za provjeru lanca stanje lanca. Ako alat pokaže istrošenost lanca, obavezno ga treba zamijeniti. Ukoliko nemate takav alat slobodno navratite do nas da provjerimo stanje lanca vašeg bicikla.

Ukoliko ste kroz ovih 7 koraka provjerili kako sve štima na biciklu, slobodno i sigurno sjednite na njega i uživajte u pedaliranju.

ODLIČNI RABLJENI BICIKLI SA GARANCIJOM ISPRAVNOSTI, POUZDAN SERVIS BICIKALA SKI, BOARD I FITNESS OPREME DUGOGODIŠNJE TRADICIJE DJELOVANJA, REZERVNI DIJELOVI I OPREMA, POVOLJAN NAJAM SKIJA IZ NAŠEG ŠIROKOG ASORTIMANA

KONTAKT

MONTANA SPORT - HAFER
Montana sport j.d.o.o.
OIB: 80116169969
MBS: 080889081
Trgovački sud u Zagreb
Temeljni kapital: 10,00
Direktor: Mirko Skender
Žiro račun kod ZABA
IBAN: HR9123600001102395099
Način plaćanja:
Gotovina

RUDEŠ

Prodaja / servis: Rudeš
Radno vrijeme:
Pon - Pet 08-20; Sub 08-13

MALEŠNICA

Prodaja / servis: Malešnica
Radno vrijeme:
Pon - Pet 08-20; Sub 08-13

NJUŠKALO SHOP

njuskalo.jpg

Naša web stranica koristi kolačiće kako bi vam omogućili najbolje korisničko iskustvo. Ukoliko se slažete sa uporabom kolačića, stisnite Slažem se, a za više informacija stisnite Saznaj više.